Behövs för: | En mängd uppgifter i kroppen. C-vitamin deltar vid bildning av kollagen i bindväven som stärker blodkärl, hud, tänder och skelett. Hjälper kroppen att ta upp järn ur födan. Cellernas försvar mot fria radikaler. Skyddar fettlösliga vitaminer och andra fettämnen i kroppen mot att oxidera (härskna). | ||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brist: | Lidrig brist: Trötthet och
retlighet, blödande tandkött och försämrad sårläkning. Skörbjugg var förr en vanlig sjukdom bland t ex sjömän och andra som tvingades leva långa tider utan tillgång till färsk föda och därför hamnade under minimibehovet, som är 10 mg per dag. | ||||||||||||||||||||||||
Rekommenderat dagligt intag: | Vuxna: 60 mg Gravida kvinnor: 80 mg Ammande: 100 mg | ||||||||||||||||||||||||
Finns i: |
Färska bär, färsk frukt och de flesta grönsaker. Potatis har
ganska låg halt, men eftersom vi äter den ofta och mycket blir den ändå
en viktig C-vitaminkälla. Halten sjunker dock fram på vårkanten,
eftersom
C-vitaminet inte är särskilt lagringsdugligt.
|