Behövs för: | Omsättningen av kolhydrater, normal funktion hos muskler och nerver och normal energiproduktion | |||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brist: | Lindrig brist ger nedsatt aptit, trötthet och svårighet att koncentrera sig. | |||||||||||||||||||||||||||
I riskzonen befinner sig framför allt alkoholister, som har ett ökat behov av B1-vitamin samtidigt som de har sämre förmåga att tillgodogöra sig det. | ||||||||||||||||||||||||||||
Rekommenderat dagligt intag: | Män: 1,4 mg Kvinnor: 1,0 mg Gravida kvinnor: 1,4 mg Ammande: 1,5 mg | |||||||||||||||||||||||||||
Finns i: | De flesta livsmedel. Siktade mjölsorter är numera berikade.
| |||||||||||||||||||||||||||
Obs! | B1-vitamin är känsligt för vattenurlakning samt värme och bevaras bäst vid måttliga matlagningstemperaturer. Lång varmhållning ger stora förluster. |